El municipi de Xella exposarà ‘La Universitat de València i els seus entorns: el Massís del Caroig’

chella

L’acte inaugural de l’exposició es va celebrar el diumenge 2 d’agost en el Centre Cultural de Xella. Aquesta mostra repassa el patrimoni natural i cultural d’aquest espai natural, un territori que malgrat ser un dels més singulars de la geografia valenciana, és desconegut per molts ciutadans.

L’exposició itinerant de la Universitat de València sobre el Massís del Caroig es va exposar en les principals capçaleres comarcals de l’interior de la província de València al llarg de 2012, i ara, tres anys després, es recupera per a mostrar-se a Xella (la Canal de Navarrés) on l’ajuntament, amb motiu de les festes locals, ha volgut expressament acollir aquesta mostra perquè la ciutadania torne a gaudir d’ella. L’alcalde de Xella, José Enrique Talón, i la regidora d’Educació i Cultura, Elena Natalia Pascual, inauguraren la mostra el diumenge 2 d’agost en el Centre Cultural de Xella.

Aquesta exposició analitza des de diferents perspectives l’espai natural del Massís del Caroig i el seu entorn, localitzat al sud-est de la província de València, en ple cor de l’interior valencià. L’àrea d’estudi abasta aproximadament una trentena de termes, que totalitzen una superfície de 2.500 km2. És una extensa zona amb un alt grau de naturalitat del territori i una densitat de població molt baixa. El Massís del Caroig reuneix els valors ambientals que el fan digne de ser declarat Parc Natural. La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, pretén amb aquesta exposició la posada en valor dels investigadors de la Universitat i dels espais llargament oblidats, com és el cas del Caroig.

La multidisciplinarietat constitueix una de les característiques principals d’aquesta mostra. En la confecció dels 24 panells han col·laborat docents i investigadors de diversos departaments de la Universitat, que han treballat conjuntament amb l’objectiu de cohesionar temàtiques dispars en una exposició molt completa que detalla tots els aspectes fonamentals que defineixen l’espai natural del Massís del Caroig.

El vicerector, Jorge Hermosilla, ha explicat que aquesta exposició és “pionera en la història del Massís del Caroig i el seu entorn, a causa del seu caràcter general i pluridisciplinar”. A més, el vicerector ha destacat que aquesta obra abasta amb minuciositat els components fonamentals que defineixen a aquest territori: context geogràfic de l’espai natural, arqueologia ibèrica, romana i medieval, els moriscs i la Mola de Cortes, economia ambiental, senderisme i art rupestre, el Caroig i les seues festes, els canons meandrizants, les plantes medicinals i útils, la vegetació, els peixos, amfibis i rèptils, paleontologia, toponímia, etc.

L’exposició estarà oberta al públic des del dia 2 fins al 31 d’agost en el Centre Cultural de Xella. Els veïns y veïnes podran visitar-la del 2 al 7 d’agost de 10:00 a 13:00 hores i de 19:00 a 21:00 hores, la resta del mes d’agost l’horari d’obertura serà de dilluns a divendres de 10:00 a 13:00 hores.

Share Button

Debe estar logeado para escribir un comentario Iniciar Sesión