Agullent recupera les torxes per a la Nit dels fogueretes

foto torxa autora Esther Garcia any 2001

  • La romería nocturna, en la qual fa més d’una dècada no s’utilitzaven les torxes fetes amb esportins, tindrà lloc aquest divendres 4 de setembre

03/09/2015

La Nit dels Fogueretes, una de les romeries nocturnes més antigues en l’àmbit autonòmic, és celebrarà aquest divendres 4 de setembre amb un caràcter especial ja que es recuperen les torxes en el recorregut.

 

A partir de les 23:00 i coincidint amb el primer divendres de mes, Agullent reviurà més de 400 anys de tradició ininterrompuda amb la Nit dels fogueretes. Com marca la tradició, veïns i visitants pujaran a l’ermita de Sant Vicent Ferrer amb fanalets per a rememorar el miracle de la pesta. Tots junts, després de cantar els gojos, esperaran en filera per a untar-se amb l’oli miraculós de la llàntia de Sant Vicent, que en 1600 els va alliberar de la pesta bubónica que amenaçava la localitat.

 

La pujada a l’ermita s’havia fet tradicionalment amb fanals i amb torxes, però des de fa més d’una dècada les torxes no s’empraven. Les torxes o falles, com es denominen en l’àmbit local, són trossos d’esportín cosits amb agulles de sac, que una vegada s’encenien amb foc es feien rodar, creant cercles de llum. La desaparició dels cabassos de les almàsseres, que abans s’utilitzaven per a premsar les olives, va generar que a poc a poc les torxes van desaparèixer de la romería.

 

La Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Agullent va començar l’any passat la recerca de esportins per a poder recuperar la tradició de les torxes. Una vegada aconseguits, enguany s’han fet diversos tallers amb la col·laboració dels festers del Crist, perquè les noves generacions van aprendre a confeccionar les torxes.

 

El resultat és que aquest divendres 4 de setembre, la Nit dels foguretes 2015 tornarà a tenir torxes en el seu recorregut, com no passava des de feia més d’una dècada. Açò sí, les torxes o falles només podran fer el recorregut fins a la Font Jordana i no podran pujar fins a l’ermita, per a evitar la zona arbolada.

 

D’aquesta forma començaran a Agullent oficialment les festes, que inclouen actes d’un alt valor etnològic, històric i cultural, com per exemple la centenària “dançà” en la plaça (dissabte), o la Nit de les fogueretes, declarada en 2010, per la Consellería de Turisme, com a Festa d’Interès Turístic en l’apartat de Festa d’Inter

Share Button

Debe estar logeado para escribir un comentario Iniciar Sesión